Page 3

69556_Alt_om_Laktose_2016_03.indd

Laktoseintoleranse Melkesukker (laktose) må spaltes i to før det kan suges opp i tarmen, og spaltingen gjøres ved hjelp av enzymet laktase. Ved laktoseintoleranse har man for lite laktase, og melkesukker passerer ufordøyd gjennom tarmsystemet og kan gi ubehagelige symptomer. Symptomene skyldes at bakteriene i tykktarmen bryter ned melkesukkeret og danner gass, og at sukkeret i seg selv kan trekke væske ut i tarmen og gi løs mage. Sped- og småbarn har stor kapasitet til å fordøye melkesukker, for innholdet i morsmelk er høyt. I befolkninger der melk har vært en viktig del av kostholdet i tusener av år beholdes denne evnen til å spalte melkesukker hele livet. I Norge er laktoseintoleranse mindre vanlig. 2-5 prosent av etniske nordmenn har laktoseintoleranse, mens på verdensbasis er forekomsten opp mot 70 prosent. 3


69556_Alt_om_Laktose_2016_03.indd
To see the actual publication please follow the link above